Gå direkt till innehållet
Patientstigen

En tidigare pankreascancerpatient: Upp med humöret, bort med grubblet

15.09.2020
Jussi Virtanen vill uppmana alla cancerpatienter att hålla humöret högt.

Jussi Virtanen, 64 år, började känna sig håglös på jobbet hösten 2018. Blodprov visade det sig att resultatet av leverproverna rörde sig på farligt hög nivå.

Tumören upptäcktes i bukspottkörteln på det stället där lever- och bukspottkörtelvätskorna flyter samman. Den blockerade matsmältningsvätskornas flöde så att matsmältningen inte fungerade som den skulle. Detta medförde olika besvär.

Magteamet på Mejlans sjukhus gjorde en ERCP-undersökning och satte in ett sju centimeters stentrör av plast. Stenten passerade tumören och gjorde det möjligt för matsmältningsvätskan att flöda.

”Eftersom läkaren ansåg att det lönar sig att operera bort tumören, vare sig den är benign eller malign, fick jag plats i operationskön. Den 7 januari 2019 opererades jag.”

Vid operationen avlägsnades en del av magsäcken samt tolvfingertarmen och gallblåsan. I bukspottkörteln fann man en två centimeters malign tumör. Också alla 14 lymfkörtlar som finns runt bukspottkörteln fick stryka på foten. I sex lymfkörtlar fanns det tecken på cancer.

Virtanen hade såtillvida tur att tumören fanns inne i bukspottkörteln. Den kunde opereras bort helt.

Mat var fjärde timme

Operationen lyckades väl men efter att ha hämtat sig i några dagar fick Jussi Virtanen svår lunginflammation och vätska i lungsäcken. Återhämtningen tog tid, eftersom det var nödvändigt att bygga om hans mage. Därför måste han fortfarande äta var fjärde timme.

Som värsta postoperativa behandling nämner Virtanen dock kombinationsbehandlingen med Folfirinox. Behandlingen består av fyra starka läkemedelssubstanser mot vars skadliga biverkningar man får illamåendeläkemedel.

”Läkemedlet höll illamåendet borta från det behandlingen började på onsdagen ända till söndagen. När effekten sedan slutade verka kändes det alldeles hemskt veckan därpå. Jag fick den här behandlingen 12 gånger varannan vecka i ett halvår, säger han.”

På grund av den starka medicineringen smakade all mat illa. Han började också få domningar i fingertopparna, handflatorna och fotbottnen.

Jussi Virtanen gläder sig ändå åt att han har hämtat sig.

”Eftersom operationen och behandlingarna har gått bra, och jag är frisk och på gott humör, så är domningar i händer och fötter småsaker jämfört med att man har livet i behåll.”

Text Mirja Karlsson
Foto: Vesa Tyni