Gå direkt till innehållet

Ett besked som fick allting att stanna upp

Kuvaaja: Markus Sommers

Musikern Riki Sorsa lät göra en berörande video där han berättar om sin lungcancer och sitt rökande

Sorsa har länge varit goodwillambassadör för Cancerorganisationerna. Så kom det sig att han i början av april fick det första frivilligpriset som Cancerföreningen i Finland delar ut med anledning av sitt 80-årsjubileum.

Hösten 2015 led musiker Riki Sorsa av en långvarig förkylning. Efter att ha hostat i två månader lät han undersöka sig. Diagnosen var lungcancer.

”Min första tanke var: inte igen! Vad ont har jag gjort?”

Tio år tidigare hade Sorsa övervunnit sin strupcancer. Där slutade trettio år av rökande.

Riki Sorsa sitter i restaurang The Cock i Helsingfors. Stället är nostalgiskt för Sorsa, för han har hållit två skivsläpp i samma lokaler. Då hette restaurangen ännu Kellarikrouvi, minner sig Sorsa. Det är mars och Sorsa skulle egentligen semestra i New York med sin fru. Planerna fick dock ändras, för om några veckor ska en cancertumör opereras bort från hans lungor.

Sorsa berättar att han under sin första cancer var ett stort frågetecken – allt var så nytt att han inte ens riktigt förstod att vara rädd för det som hade hänt. Den här gången kom rädslan, och cytostatika- och strålbehandlingarna tog sin beskärda del av vintern.

Sorsa beslutade att han skulle utnyttja sin miserabla situation till något gott. Han kom på idén med en video där han berättar om sin sjukdom och sitt tobaksrökande. I slutet av videon stiger en avmagrad och hårlös Riki Sorsa in i bild. ”Slutade jag för sent” frågar han och tittar in i kameran. När videon publicerades fick den mycket uppmärksamhet och delades flitigt i sociala medier.

”Jag ville göra något som får folk att stanna upp. Någonting tillräckligt häftigt. Om en enda människa slutar röka tack vare den här videon, så har den varit till nytta.”

Jag fick krafter av människors empati

Tack vare sin video fick Sorsa mycket stöd och uppmuntrande kommentarer som gav kraft att orka med sjukdomen.

”Det är alldeles underbart när folk kommer och pratar och hälsar på. Den positiva känslan det har gett mig, har varit fin.”

Under sina strål- och cytostatikabehandlingar besökte Sorsa ofta sjukhuset. Han skryter med vårdpersonalen och uppmuntrar också andra cancerdrabbade att lita på den vård de får.

”Var lyckliga att ni bor i Finland och lita på den finländska vårdpersonalen. Cancervården här hör till de bästa i världen.”

Sorsa tackar också sina vänner som skjutsade honom till och från sjukhuset. Han medger att han är i en lycklig situation som bor i Helsingfors på kort avstånd från sjukhuset.

”Det är tur att man inte behöver köra hundratals kilometer för sina behandlingar. Jag förstår gott dem som bor lång borta från sjukhuset. Det måtte vara hemskt.”

Trots sin allvarliga sjukdom har det lyckats Sorsa att hålla sig vid gott mod. Under intervjun säger han att han mår riktigt bra, frånsett att han är litet trött och fryser jämt.

Senast Riki Sorsa uppträdde var i höstas i Mikaelskyrkan i Åbo – precis efter att ha fått veta om sin lungcancer.

Text: Tea Kalska

Till minnet av Riki Sorsa.