Gå direkt till innehållet

Frågor och svar om corona

Här hittar du svar på cancerpatienternas allmänna frågor gällande corona och cancer.

Cancerpatientens välbefinnande

Cancern kan försvaga den insjuknades psykiska och fysiska välbefinnande. Det är bra att i alla sjukdomsskeden sova tillräckligt, motionera och äta mångsidigt. Man ska också ta hand om det psykiska välbefinnandet.

Sjukdomen påverkar ofta ens egen uppfattning om sig själv och självkänslan. Det kan kännas skrämmande om utseendet förändras och hälsan försvagas. Med tanke på välmåendet och tillfrisknandet skulle det ändå vara bra att försöka ta hand om sig själv så väl som möjligt.

Cancer, känslor och mental hälsa

Det är bra att under behandlingen diskutera sitt välbefinnande med läkaren eller vårdpersonalen.

Olika sätt att hålla humöret uppe

 • Kom ihåg att motionera – frisk luft påverkar både kropp och humör gynnsamt.
 • Ta hand om ditt utseende.
 • Kom ihåg att glädjas när du lyckas eller åstadkommer något, belöna dig själv.
 • Man blir på gott humör när man gör saker som man njuter av.
 • Skriv en lista över trevliga saker och ta fram den när du är nere.
 • Längta inte tillbaka till gamla tider, utan minns de trevliga händelserna.
 • Din livsinställning väljer du själv. Du kan själv bestämma om du vill betona och komma ihåg de positiva eller de negativa sidorna av olika saker och händelser.

Cancer och hälsosam kost

Cancer påverkar kosten och matvanorna på många sätt. Sjukdomen i sig kan förorsaka viktnedgång, minskad aptit och andra problem med ätandet. Operationer kan påverka sväljandet eller mag-tarmkanalens funktion. Strålbehandling och cytostatika kan förorsaka illamående, diarré, minskad aptit och förändringar i smak- och luktsinnet. Därutöver kan sjukdomen förorsaka växlande humör, vilket också påverkar aptiten och gör att patienten äter mindre och vikten går ner. Hos en del av cancerpatienterna förekommer det till och med undernäring, vilket kan försvåra tillfrisknandet och minska krafterna.

Hos några cancerpatienter kan det gå tvärtom; under hormon- eller kortisonbehandlingen växer aptiten och vikten går upp. I och med att patienten motionerar mindre kan vikten öka snabbare än vanligt. Under behandlingarna ska man inte banta, men det är bra att tänka på vikten genom att äta regelbundet, välja hälsosamma alternativ och motionera efter bästa förmåga.

Om du har insjuknat i cancer, är det viktigt att du ser till att du äter mångsidigt och får tillräckligt med vätska. Även om aptiten ibland kan vara dålig, är det viktigt att de dagliga måltiderna ger dig tillräckligt med energi och näringsämnen. För att upprätthålla energinivån är det bra att äta spannmålsprodukter, gröna växter, bönor och livsmedel som innehåller järn, såsom spenat och kål. Du ska också äta små mängder med korta mellanrum. Som mellanmål fungerar näringspreparat som innehåller mycket näringsämnen och energi i en liten volym. Det är bra att diskutera kosten med läkaren, sjukskötaren eller näringsterapeuten.

Cancerpatienterna i Finland rf har gett ut avgiftsfria handböcker:

Näringsguide för cancerpatienter

Handbok i överlevnad

Cancer och motion

Motion är en mycket viktig del av välbefinnandet och återhämtningen. Ju snabbare du börjar motionera efter att du fått behandling, desto snabbare kommer också rehabiliteringen i gång.

Fysisk aktivitet och lätt motion ökar muskelstyrkan och ger energi.  Du får dock inte anstränga din kropp med alltför tung motion, eftersom sjukdomen och behandlingen belastar kroppen.

Efter cancerbehandlingen är det bra att börja med t.ex. korta promenader. De flesta hushållssysslor, butiksbesök och resor till och från arbetet med cykel är bra träning.

Du kommer snabbt att märka motionens gynnsamma effekt. Humöret blir bättre, vilket beror på att motion höjer endorfinnivån i hjärnan. Endorfin ger en känsla av välbehag och har en smärtstillande effekt.

Cancer och trötthet

Många som insjuknat i cancer känner sig mycket trötta och utmattade. Ofta hjälper det inte att man sover. Den insjuknade kan ha svårigheter att komma ihåg och koncentrera sig på saker. Många vanliga dagsrutiner känns övermäktiga.

Utmattning förekommer inte endast i samband med cancer, utan också vid många andra sjukdomar. Kronisk trötthet eller trötthet som är förknippad med behandlingen kan bero på många orsaker. Det är bra att diskutera tröttheten med vårdpersonalen, eftersom man vid behov kan lindra trötthetssymtomen med hjälp av läkemedel.

Det är inte fullständigt klart varför patienterna ofta känner sig trötta medan de är sjuka och får behandling. Tröttheten kan förekomma akut eller pågå i en längre period. Den akuta, kortvariga tröttheten går över på några veckor, medan man vid kronisk trötthet tappar all styrka. Kronisk trötthet påverkar hela kroppen. Tröttheten kan ha funnits där som symtom redan innan man fått en cancerdiagnos.

Bakgrundsfaktorer som förorsakar trötthet kan vara cancerbehandling eller annan medicinering, anemi, viktnedgång och minskad aptit, förändringar i ämnesomsättningen, stress, andfåddhet, smärtor och eventuell inflammation, osäkerhet och rädsla. Tröttheten kan förekomma akut eller vara långvarig.

Kronisk trötthet är ett symtom som varje cancerpatient upplever individuellt. Behandlingssättet beror på orsaken till tröttheten.

Det är viktigt att kontakta läkaren

 • om tröttheten blir ovanligt svår
 • om vila och friluftsliv inte lindrar tröttheten
 • om du inte kan ta hand om din hygien eller om du inte får tillräckligt med näring varje dag
 • om tröttheten är kontinuerlig.

Även om det inte finns någon enskild medicinsk behandling tillgänglig, kan tröttheten alltid lindras.

Du kan också försöka lindra utmattningen själv. Det är viktigt att identifiera sina egna krafter. En kort tupplur räcker för att upprätthålla energinivån. Du kan vila flera gånger om dagen. Tupplurarna ska dock vara korta så att dygnsrytmen består. Det är också viktigt att sova på natten utan avbrott. Om du lider av sömnlöshet, är det bra att diskutera saken med läkaren.

Källor

Joensuu, Heikki; Jyrkkiö, Sirkku; Kellokumpu-Lehtinen, Pirkko-Liisa; Kouri, Mauri; Roberts, Peter J. & Teppo, Lyly (toim.) (2013) Syöpätaudit. Helsinki: Kustannus Oy Duodecim.

Suomen Syöpäpotilaat ry. Kun mitään en jaksa, Fatigue eli hoitoväsymys. Helsinki, 2015.

Suomen Syöpäpotilaat ry. Syöpäpotilaan ravitsemusopas. Helsinki, 2014.

Suomen Syöpäpotilaat ry. Selviytyjän matkaopas. Helsinki, 2014.