Kvinna skär grönsaker i kök

Cancer och mat

Bra kost är särskilt viktigt om du har cancer, eftersom det hjälper dig att hålla dig i så god form som möjligt. Cancerbehandlingar kan påverka hur din kropp tål vissa livsmedel och tillgodogör sig näringsämnen.

 


Ändringar i kosten under cancerbehandlingarna

Att äta bra under cancerbehandlingen hjälper dig att

  • må bättre
  • bibehålla din muskelmassa och energinivå
  • hålla vikten
  • bättre tåla biverkningarna av dina behandlingar
  • minska risken för infektioner
  • läka och återhämta dig snabbare.

Under cancerbehandlingarna kan du behöva ändra din kost för att undvika att förlora muskelmassa och för att klara effekterna av cancern och behandlingarna. Det kan innebära att du måste äta livsmedel som vanligtvis inte rekommenderas. Du kan till exempel behöva mat som är rik på proteiner och kalorier för att behålla din vikt, eller kall mat som glass eller milkshake, eftersom sår i mun och svalg gör det svårt att äta. Cancertypen, dina behandlingar och eventuella biverkningar inverkar på vilken kost som är bäst för dig.


Cancern påverkar din kost och dina matvanor på många sätt

Själva sjukdomen kan orsaka viktnedgång, nedsatt aptit eller andra problem som har med ätandet att göra. Kirurgi kan påverka sväljningen eller matsmältningskanalens funktioner. Strålbehandling och cytostatikabehandling kan orsaka illamående, diarré, nedsatt aptit och förändringar i smak och lukt. Dessutom kan humörsvängningar eller depression i samband med sjukdomen påverka aptiten, vilket ofta leder till att man äter mindre och går ner i vikt. En del cancerpatienter äter för lite och näringsbrist kan försämra läkningen och återhämtningen.

För vissa cancerpatienter kan det motsatta ske under behandlingen: under hormon- eller kortisonbehandling ökar aptiten och man går upp i vikt. Om den fysiska aktiviteten minskar kan vikten öka lättare än vanligt.

Under pågående behandling får man inte banta, men det lönar sig att äta hälsosamt. Viktminskning bör undvikas, för under behandlingarna försvinner vikten från musklerna och försvagar den allmänna konditionen ytterligare.

Diskutera gärna din kost med din läkare, sjukskötare eller dietist. Patienter som har stora problem med viktnedgång hänvisas till en dietist.

 

Under behandlingarna ska du undvika:

  • gravad och kallrökt fisk
  • vakuumförpackade fiskprodukter
  • rå fisk och rom
  • mögelost
  • opastöriserade mejeriprodukter som inte hettats upp.

Alkohol

Undvik alkohol under behandlingarna. Alkohol får under inga omständigheter tas under behandlingsdagarna, men helst inte vid någon annan tidpunkt under behandlingsperioden. Cytostatika är kraftfulla gifter som påverkar benmärgens funktion. Alkohol förstör celler.

Vitaminer och naturprodukter

Undvik vitaminpiller och naturprodukter. Om du vill använda sådana ska du tala om det för din läkare. Till exempel vitaminer ska i allmänhet inte tas under några dagar före behandling eller under några dagar efter behandling. Man känner i allmänhet inte till det exakta innehållet i naturprodukter och därför är det bra att undvika dem helt och hållet eftersom de belastar levern.

Hygien

Under cancerbehandlingar är immunförsvaret nedsatt. Det är därför viktigt att undvika livsmedelsburna infektioner. Tvätta alltid händerna innan du hanterar mat och äter. Tillaga alltid maten tills den är helt genomstekt, och om du värmer mat i mikrovågsugn ska du värma den så att den blir rykande het. Tvätta och skölj sallader, grönsaker och frukt väl och skala vid behov. Hetta upp utländska frysta bär ordentligt före användning.

 

Munvård

Under cancerbehandlingarna är det viktigt att du tar väl hand om din mun och dina tänder. Via tandköttet kan det komma bakterier in i blodomloppet och muntorrhet ökar risken för karies.

Borsta tänderna med en mjuk borste två gånger om dagen. Rengör försiktigt mellanrummen mellan tänderna för att undvika att skada tandköttet. Fukta munnen med ett fuktgivande munvatten varannan timme om du inte kan äta och dricka normalt, eller om munnen känns torr. På natten kan du smörja in slemhinnorna med matolja.

Om du har ont i munnen kan du få receptbelagt munvatten för att bedöva munnen.


Läs mer om problem med ätande

Problem relaterade till ätande

Vid vissa cancerformer eller behandlingar finns det fortfarande en risk för viktnedgång

Läs artikeln

Kakexi

Kakexi är ett allvarligt undernäringstillstånd som förknippas med dåligt allmäntillstånd, viktnedgång och trötthet.

Läs artikeln

Sväljsvårigheter

Strålbehandling mot huvud och hals skadar slemhinnorna och du kan ha svårt att svälja. Det kan hända att du bara kan äta flytande föda.

Läs artikeln

Aiheeseen liittyviä sisältöjä

Tidningen Cancer | 2024

Motion på distans ger välmående

Cancerorganisationerna tillhandahåller distansmotion online, antingen inspelad eller live. Studier visar att motion främjar rehabiliteringen från cancer och försnabbar återhämtningen från behandling.

Läs artikeln
Tidningen Cancer | 2024

Den vanligaste cancerformen hos män – prostatacancer

Prostatacancer är ofta en godartad cancer som uppträder med stigande ålder och som inte kräver någon behandling. Utmaningen är att identifiera aggressiva cancerformer och att behandla dem i tid innan de sprider sig. Under de senaste åren har männen aktivare börjat söka sig till undersökningar.

Läs artikeln
Tidningen Cancer | 2024

Kurser för var och en i vårt breda sortiment

”Cancerorganisationerna erbjuder årligen cancersjuka och deras närstående tiotals kurser”, berättar specialisten i rehabilitering Tuire Muona och Minna Enqvist.
Målet med kurserna är att var och en som deltar ska hitta lämpliga metoder för att orka, och stöd för att få vardagen att fungera.

Läs artikeln
Tidningen Cancer | 2024

På fars rekommendation

Det lönar sig att testa sig för prostatacancer i god tid. Mikko Siukosaari fick sin diagnos när han var litet över 50.

Läs artikeln
Tidningen Cancer | 2024

Hur fortsätta livet efter kontrollerna? Cancern är borta, eller är den?

Att vara rädd är en normal och naturlig reaktion. Det säger psykologen Arto Pietikäinen med eftertryck. Man ska inte mota bort sina rädslor. I stället kan man lära sig att möta dem på ett nytt sätt så att man går vidare i livet ännu starkare.

Läs artikeln
Tidningen Cancer | 2024

Män får också bröstcancer

Rosa bandet-reflexen som dinglar på Timo Tarvainens rockskört finns där av en anledning – bröstcancer är inte endast kvinnors sjukdom.

Läs artikeln
Tidningen Cancer | 2024

Mor- och farföräldrar är ett värdefullt stöd i cancerfamiljer

När en familjemedlem insjuknar i cancer ställs vardagen på ända. Många behöver då konkret hjälp med hushållssysslorna och närstående vid sin sida.

Läs artikeln
Tidningen Cancer | 2023

Tillsammans orkar vi bättre

När fyrabarnsmamman insjuknade flyttade morföräldrarna närmare dotterns familj. Deras stöd var avgörande för att småbarnsfamiljen skulle klara situationen.

Läs artikeln
Tidningen Cancer | 2023

Vi har en arbetsdryg höst framför oss  

Välfärdsområdena har inlett sin verksamhet med följden att hälso- och sjukvården samt socialväsendet ordnas på ett annat sätt än förut. Inom Cancerorganisationerna har vi hållit ett vakande öga på situationen.

Läs artikeln
Tidningen Cancer | 2023

Att bli sedd ger styrka och tillförsikt

Olika uttryckssätt i konstterapi, som bildkonst, dans och rörelse, hjälper patienter inifrån. Att bli sedd, särskilt mitt uppe i en kris, bär framåt och stärker. Konstnärligt arbete kräver inga förkunskaper och är ingenting att vara rädd för.

Läs artikeln