Gå direkt till innehållet

Livet efter att ha haft cancer

Allt fler som haft cancer kan leva ett normalt liv efter att ha fått behandling. Det tar ändå sin tid att genomgå sjukdomen. Därför är det bäst att efter behandlingen ta det lugnt och samla krafter.

Småningom mår du bättre och krafterna kommer tillbaka. I början är det bra att ta ett steg i taget och prova hur mycket du orkar med vardagssysslor och arbete. Återhämtningen från cancer sker steg för steg.

Cancerpatientens välbefinnande

Livet efter cancern väcker många tankar. När behandlingen är över, kan det kännas som om ingenting fanns kvar. Det intensiva samarbetet med vårdpersonalen tar slut och du måste klara dig på egen hand. Det är bra att fråga vårdpersonalen hur, var och när exakt din hälsa i fortsättningen kontrolleras.

Efter behandlingen – uppföljning

Efter att behandlingen och uppföljningen tagit slut är många rädda för att sjukdomen återkommer. Det kan hända att man inte någonsin helt blir av med rädslan. Den blir dock mindre med tiden. Du kan fråga läkaren eller klarlägga på basis av statistiken hur stor risken för återfall är. Det är dock viktigt att komma ihåg att statistiken inte visar enskilda fall. Människorna är olika, likaså cancersjukdomarna. Därför kan man inte förutspå återfall av en enskild cancersjukdom.

Cancer och cancerbehandlingar kan ändra på den insjuknades utseende. Ibland kan sjukdomen eller behandlingen ge upphov till varaktiga och synliga förändringar.

Ofta börjar man återhämta sig först efter behandlingen när man slutligen har tid att reflektera över sina känslor. Vardagen kan först kännas kämpig och det är viktigt att få stöd av de anhöriga.

Många människor upplever dock att deras liv blivit rikare efter en allvarlig sjukdom. Cancer påminner oss om vår mänsklighet och livets begränsning. Sjukdomen kan erbjuda oss en chans att lära oss vad som är väsentligt och mindre väsentligt i livet.

Det är ofta nyttigt att diskutera med andra cancerpatienter eller delta i rehabiliteringskurser.

Rehabiliteringskurser

Kamratstöd genom Cancerorganisationerna

Cancerpatienterna i Finland upprätthåller många patientnätverk

Cancerorganisationernas diskussionsforum

Det är dock inte alltid möjligt att bota cancern helt. Även då är det ofta möjligt att hejda eller till och med stoppa spridningen. Då blir cancersjukdomen kronisk.

Källor

Suomen Syöpäpotilaat ry. Selviytyjän matkaopas. Helsinki, 2014.